Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 

MENÜ
  1. május 9-11-ig a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 30 hetedik osztályos diákja a Határtalanul! Program keretében Szlovákiában kirándult. Projektünk címe: Felvidéki kalandozások.

Május 9-én korán reggel indultunk iskolánk elől. Komáromot érintve érkeztünk Ógyallára, ahol megtekintettük Konkoly-Thege Miklós híres 140 éves obszervatóriumát.

Tovább utaztuk Gútára, a Kis-Duna régi medréhez. Közép-Európa leghosszabb fahídján átsétáltunk a műemlék reformkori hajómalomhoz.

Kora este megérkeztünk szálláshelyünkre, Deákiba, az Európa Panzióba. A következő napon végig jártuk a bányavárosokat. Először Körmöcbányán jártunk a Pénzérmék és Érmék Múzeumában. Megismertük a világhírű bányavárosi pénzverde történetét, s egyedülálló pénzgyűjteményét.

Következő állomás Selmecbánya volt, s megnéztük a középkori bányák fölött létesített Szabadtéri Bányászati Múzeumot. Betekintést nyertünk a különböző bányászati módszerek, berendezések, megszűnt bányai munkák, régi és újabb technikák tárházába.

Utunk a besztercebányai városi sétával ért véget. Harmadik nap ellátogattunk Vágsellyére, a Pázmány Péter Alapiskola és Óvodába, amely teljes mértékben magyar nyelvű iskola. Ez a program jó lehetőséget biztosított arra, hogy gyermekeink kapcsolatot teremtsenek a Szlovákiában élő magyar fiatalokkal. Utunkat Jókán folytattuk, a Közép-Európában egyedülálló technikai műemlék, a háromszintű cölöpös famalom megtekintésével. Nagy élmény volt számunkra a malom működés közbeni megfigyelése. Utolsó állomásunk Magyarország egykori koronázó fővárosa, a reformkori országgyűlések színhelye, Pozsony volt. Látogatást tettünk a koronázásnak helyt adó Szent Márton-dómban. Sétát tettünk a várnál és az Óvárosban. Megtekintettük az országgyűlések házát.

A programok lebonyolítását jól felkészült idegenvezető koordinálta, részletes tájékoztatót kaptunk a látnivalók történetéről.

Utunk során kellemesen elfáradtunk, de sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Asztali nézet